Inšpirujte sa

15. februára 2018

Nezvyčajné dekorácie záhrad

Záhrady, v ktorých má hlavné slovo hrdzavý kov, majú momentálne zelenú a táto téma sa preto objavuje na všetkých dôležitých svetových záhradníckych podujatiach. Veď načo nosiť staré železo do zberu, keď môže byť tým, čo vašu záhradu odlíši od ostatných? Navyše sú rastliny, ktoré sa s hrdzavým železom veľmi dobre znášajú a kombinujú. Hrdza vyzerá dobre v lete aj v zime.

Rúra alebo odpočívadlo?

Do záhrad, najmä tých modernejších, intenzívne vstupujú aj rôzne technické prvky, napríklad vyradené potrubia či iné nepotrebné hlavne kovové predmety. Pri troche šikovnosti si z nich môžete vytvoriť odpočívadlá alebo ich môžete len tak umiestniť do záhonu. Najlepšie vyniknú v spoločnosti atraktívnej zelene (napr. okrasných tráv) a na viditeľnejšom mieste.

Z dielne do záhonov

V okrasnej záhrade môže nájsť uplatnenie skutočne všeličo, dokonca aj to, na čo by ste určite nepomysleli. Napríklad zhrdzavené železné stružlinky. Umiestnením priamo do štrkovo-kamenných záhonov a ich skombinovanie s moderne pôsobiacimi štrukturálnymi rastlinami pôsobí veľmi zaujímavo. Výsledok je veľmi efektný a netypický. Ide o záležitosť, ktorú možno kedykoľvek zmeniť, premiestniť alebo úplne odstrániť.

 

Zrkadlá a rastliny

Príležitosť začleniť sa do záhradného priestoru dostali už aj zrkadlá. Sú mimoriadne vhodné do menších mestských záhrad, pretože opticky zväčšujú priestor, pôsobia moderne, príťažlivo a netradične. Rastliny navyše prítomnosť zrkadiel veľmi obľubujú. Netreba sa obávať umiestniť v záhradnom priestore ani väčšiu zrkadlovú stenu. Do blízkosti záhradného zrkadla je vhodné vysadiť pestro kvitnúce letničky či trvalky. Výsledok je skutočne veľkolepý. 

Elegantne strieborná

Už niekoľko rokov sa pri navrhovaní hlavne mestských záhrad uplatňuje strieborná farba. Jednak vo forme niektorých stavebných prvkov (ploty, deliace steny, dekorácie), alebo aj prostredníctvom samotných rastlín (najmä ich listov, stoniek či kôry). Veľmi efektné sú hlavne v modernej záhrade vybrané technické prvky v tejto farbe, samozrejme, ich nesmie byť veľa, pretože by pôsobili rušivo. Strieborná je elegantná, decentná a tak trochu chladivá, čo je oceniteľné najmä v letných mesiacoch. V zime táto farba príjemne harmonizuje s námrazou a so snehovým popraškom.